30 Oct 2011

Daifuku

I don't really remember if I have talked about it before...did I?

I am pretty sure I did..but still...DAIFUKU!

daifuku

Takže česky dneska.

Co je Daifuku - japonský pokrm skládající se z rýžové mouky shiratamako (sladká odrůda rýže - mochi) a náplně - nějtradičněji sladkých fazolí Adzuki.

Západňáci obvykle pokrmy ze shiratamako moc nemusí jelikož je to pro ně nezvyklá konzistence.
Poprvé jsem se s Daifuku setkala na K-pop sraze v Praze a okamžitě jsem se zamilovala. Nutno doznat, že to bylo šíííleně sladké a když už se ke mě valil asi čtvrtý bochánek, protáčely se mi panenky. (nějak se o mě rozkřiklo, že jsem schopná to pojídat a tak se ke mě valily zbytky, jelikož někteří jiní to schopní pozřít nebyli...stejně tak jako s tím dobrým pitím, které jen tak mimochodem chutnalo úplně stejně jako to daifuku... XD takže i plechovek se kolem mě shromáždilo až až.)

A dále. Rozhodla jsem se tedy Daifuku si vyrobit. Shiratamako není jednoduché sehnat, zvlášť pokud jste z maličkého města jako já. První Daifuku jsem tedy vytvořila z normální rýžové mouky. I to se dalo jíst. Ovšem nebylo to -"žoužlavé"- což je u Daifuku základ.

Další můj pokus byl tento (což je už veskrze plnohodnotné daifuku)

daifuku

 

Ano uvnitř fazole Adzuki

tradiční je také Ichigo Daifuku kdy ještě doprostřed přijde jahoda.

daifuku

daifuku

 

Opět návody na přípravu naleznete určitě na youtube.


Suroviny:
rýžová mouka shiratamako
voda
cukr
fazole Adzuki
sůl (přidávám špetičku do fazolí)

Postup je opravdu jednoduchý, jenom pozor na fazole, ty se musí máčet dopředu alespoň přes noc. Potom se vaří cca půl hodiny. Přidá se cukr. Shiratamako se smíchá  s cukrem a vodou a vaří se v páře nebo v mikrovlnce (mikrovlnka 1 + 2, pára o něco déle - lepší se dívat na konzistenci než na minuty)  - shiratamako "zprůhlední" a to je to co potřebujeme. Další surovinu kterou je nutné si opatřit je bramborový škrob. Shiratamako hrozně lepí. Místo mouky nasypu do pekáčku škrob a v tom zpracovávám hmotu. Rozdělím na díly (vše za tepla až horka) a vytvořím placičky, do nich balím Adzuki jako když se dělají koláče :) hotovo. Jednoduché, že?

 

HONTOUNI OISHII!!!
Itadakimasuuuuu

 

(dotazy zodpovím)

 

 

 

 

1 comment:

I don't hate anyone. I believe we should not hate on people. But I hate my haters, obviously.